Fick ju med en massa blommor hem från skolan, tjohoo. Det bidde en rund bukett med Iris, Kryss, Stjärnflocka, Veronica och lite Santini. Den här buketten gjorde jag på 10 min och blev nöjd. Brukar ju få ändra och vrida mycket innan jag tycker att det är okej så...
Bukett nr 2 blev en nivåmodell med Trädgårdsriddarsporre, Veronica, Stjärnflocka, Alströmeria och en Germini. Sån tur var, så var det mycket blad på Alströmerian för det är ju finare med lite grönt runt blomman i blickfånget. Nåt annat grönt hade jag ju inte.
Sen blev det det en oasisdekoration i en liten kruka med Rosenstav högst upp, lite för mycket Trädgårdsriddarsporre under kanske, och Germini och Iris i botten. Så suttade jag in lite vita småstenar över oasisen och klart...
söndag 27 oktober 2013
lördag 26 oktober 2013
Oasis för hela slanten
Gjorde en oasisdekoration hemma med Montbretia: Crocosmia x crocosmiiflora , Jättedaggkåpa: Alchemilla mollis och Ros: Rosa. Använde mej av rosbladen runt oasisen och band runt ett metallband av mässing. Jättedaggkåpan var väldigt skör och svårstucken men till slut så hade jag täckt all oasis.
Gjorde även en oasisdekoration mest på vad trädgården hade att erbjuda. Äpplen, Kärleksört, Ringblommor, Rosnypon, Björkris och Parkslide från Sötåsenskogen mm. Snodde lite orange änglahår runt mossa så det blev bollar.
Här har jag totat ihop en (hör och häpna) dekoration i oasis igen. Denna gång med Rosor som är istuckna i en spiral vad gäller längden på rosstjälkarna och Montbretia däremellan. Täckte oasisen med rosblad denna gång med.
Buketter, buketter och ännu mer buketter
Övade på buketter eftersom vi snart ska ut i praktik. Väldigt nyttigt. Dag 2 fick vi även ha med ekonomitänket. Vi bestämde vilken prisklass och vilket tema och sen fick vi köra på efter det. Denna bukett är gjord av Nejlikor: Dianthus, Strandveronika: Veronica longifolia, Grå snitteukalyptus: Eucalyptus cinerea, Fontängräs, Stjärnflocka: Astrantia major.
Hade även utförsäljning av buketter till halva priset fredagen den 25 okt så då fick vi öva lite på kassa och inslagning. Sen tog vi lov i en vecka och efter det kommer vår praktik i två veckor. Spännande.
Nedan till vänster: Nivåbukett med Trädgårdsriddarsporre: Delphinium Elatum, Nejlikor, Läderbräken: Rumohra adiantiformis, Aspidistra: Aspidistra elatior, Eukalyptus, Rosenstav: Liatris spicata, Krysantemum "Anastasia": Chrysantemum ___?
Nedan till höger: Nivåbukett med "Snake"-pinne, Rosenstav, Eukalyptus, färgat Aspidistrablad som jag delade på mitten och rullade åt varsitt håll, Anastasia, Krysantemum "Santini" och lite metallpynt på pinnen. Nu är det lov så då har man tid att få med lite latinska namn.
Hade även utförsäljning av buketter till halva priset fredagen den 25 okt så då fick vi öva lite på kassa och inslagning. Sen tog vi lov i en vecka och efter det kommer vår praktik i två veckor. Spännande.
Nedan till vänster: Nivåbukett med Trädgårdsriddarsporre: Delphinium Elatum, Nejlikor, Läderbräken: Rumohra adiantiformis, Aspidistra: Aspidistra elatior, Eukalyptus, Rosenstav: Liatris spicata, Krysantemum "Anastasia": Chrysantemum ___?
Nedan till höger: Nivåbukett med "Snake"-pinne, Rosenstav, Eukalyptus, färgat Aspidistrablad som jag delade på mitten och rullade åt varsitt håll, Anastasia, Krysantemum "Santini" och lite metallpynt på pinnen. Nu är det lov så då har man tid att få med lite latinska namn.
onsdag 23 oktober 2013
Mikroskopsfoton
Här en bild på ståndarna i en Malva. Antar att det som ser ut som rom-korn är pollen och undrar om det svarta är pistillen.
Vi har lärt oss att blommor som är insektspollinerade är väldigt färggranna och ibland doftande för att locka till sej insekter. Insekterna flyger in en blomma, pollen (frömjöl) från ståndarna (hanorganen) fastnar på dess bakkropp, den flyger vidare till nästa blomma där en del av pollenet förhoppningsvis fastnar på pistillen (honorganet).Det som händer då är att en frukt börjar bildas. I blommans nedre del finns ett nektarium där nektaren finns, som bina använder när de gör honung bl a.
En blomma som inte är insektspollinerad är vindpollinerad, dvs vinden sköter jobbet med att få pollenet från ståndarna till pistillen. Dessa blommors kronblad (blomblad) är ofta små och oansenliga.
Här en öppnad Eldgapsblomma. Det gula är pollen på en av ståndarna. Väldigt svårt att hitta pistillen, för alla såg likadana ut sånär som på längden.
Väldigt jobbigt att fota och titta på överhuvudtaget, för man kunde ju inte lägga blomman ner för då kommer ju inte öppningen uppåt. Var tvungen att öppna den, hålla den blickstilla, zooma med mikroskopet och jädrar vad trött i fingrarna man var innan fotot blev bra. Men kul var det.
Pyttesmå blommor på en Kärleksört. Fick ingen bra närbild inuti blomman.
Brudsmycke
Här har vi en ladynette-hållare vars handtag har klätts in i floratejp och grå filt som limmats dit och sen har vi tagit ett natursnöre och snurrat runt en bit på överdelen och en bit på undersidan för att dölja skarverna. Några blad har limmats dit för att dölja den vita plasten på undersidan av oasisen. Sen började vi trä dit havre och vetestrån i radiell riktning alltså in mot mitten.
Plockade bär på ett prydnadsträd och gjorde hål i dom med en tjock nejliketråd och trädde sen bären på mikado-pinnar.
Pillade dit några Rosor och Santini-kryss och slutresultatet blev ett annorlunda men härligt brudsmycke.
Mossiga fröken och rosigt hjärta
Skyltdockan Flora skulle dekoreras enligt Fredriks (och vårt) önskemål så vi drog ut och hämtade mossa i skolskogen. Sen täckte vi henne med filt och började linda på mossan med myrtentråd tror jag det var. När det var klart klipptes mossan så den blev jämn och det limmades på massor av löv och även lite Krysantemum uppikring. Lite röd tuschpenna så var läppstiftet kirrat med. Visst blev hon snygg!
Här har jag påbörjat ett Glamelie-hjärta. Man drar bort blombladen från flera rosor och limmar sedan fast dom omlott på ett kartonghjärta.
Sedan bygger man på en hel ros och limmar fast rosblomblad utanpå så den blir större, (bilden uppe till höger.)
Ett hål görs i hjärtat där man sticker ner den korta stjälken på rosen och så limmas blomblad på runt hela rosen och även rosen limmas fast, så allting till slut ser ut som en utbyggd ros. Undersidan täcks med fastlimmade löv och kanten täcks med fastlimmad sisal (trassel).Till höger är den klar, vattenduschad och inpackad i cellofan för att ges bort till eventuella blivande gymnasieelever här på Sötåsen.
måndag 21 oktober 2013
Trädpromenad i oktober
Denna bladduk hade vi med oss när vi hade lektion ute och vi skulle komma fram till vad det var för slags träd vi tittade på. Först tog man ett blad och kollade om det var enkelt eller sammansatt, då följde man linjen för det, sen tittade man om kanten var jämn eller taggad (eller sågad) osv och till slut såg man svaret.
Den mäktiga Boken framför Gula Villan.
Närbild på en Lind.
Omplantering av frösådd
Här har dillen kommit upp och vi ska sätta om dom i småkrukor och sätta ut dom i drivbänkar. Man fick vara försiktig och använde oss av en liten stav som såg ut som en penna för att komma ner runt rötterna ordentligt.
Här har vi nu satt ut en del av krukorna fast dessa är med persilja i. Denna lektion kollade vi också till sticklingarna som vi tagit på pelargoner bl a. Men det är för tidigt att plantera om dom så det blir kanske nästa gång.
söndag 20 oktober 2013
Två begravningsdekorationer i dekorativ stil
Till vä: Hög sorgdekoration som var kul att göra med alla olika nivåer. Tagit Murgröna och pillat emellan Rosorna och Aspidistrablad lindat runt oasisen och Murgröna runt det för att dölja klamrarna som Aspidistrabladet sitter fast med. Även några vridpilsgrenar finns med i dekorationen.
Till hö: Sorgdekoration i solfjäderform. Svårare än vad jag först tyckte då jag glömde bort att den ska vara båtformad uppifrån så fick nagga dän några Krysantemum här och där. Men blev nöjd. Använde mej av Galaxiblad runt oasisen som jag nålade fast i bruna och orange pärlnålar. Lindade även guldfärgad spoltråd runt som extra förstärkning.
Begravningskrans i dekorativ stil
Begravningsdekoration i dekorativ stil. Först fick vi lära oss att binda cypress på en krans av halm som vi allra först hade lindat in i vliseline, ett tunt tyg. Hej och hå, tappade både synen och halva förståndet efter min första cypresskransbindning. Men till slut blev det klart och nästa dag gjorde jag denna dekoration på oasis i garnetthållare som är en rektangulär hållare som fästes med tjocka nejliketrådar rakt genom kransen. Sen var det bara att mata på med blommor och grönt som skulle följa kransens form och höstgrenen till höger ska förstärka cypressens riktning. Denna krans ska vara riktigt frodig eftersom det ska vara dekorativ stil.
Samma krans tagen snett uppifrån
Denna krans hann inte bli färdig och det märktes att jag inte tittade på vår lärarpraktikant Saras krans innan jag började med denna för den blev för kullig i mitten däruppe. Men försökte använde egen fantasi och lekte jämfotahoppsvärldmästare ute när jag skulle hoppa och samtidigt klippa av hängbjörksgrenar. Fick i alla fall ihop så jag kunde sätta dit två risknippen i olika nivåer på höger sida och en på vänster. Gjorde även två hjärtan i röd spoltråd som jag fäste med nålar som extra dekoration.
tisdag 8 oktober 2013
Öppet Hus 5 okt
Uppladdning med fika och information i U-huset. Maria sprallar.
Nedan: Bilden är tagen två dagar innan Öppet Hus så bordsbenen är inte mossiga och det saknas två mossiga stolar. Men väldigt mysigt ändå.
Lite detaljbilder från exponeringen. Rosor i provrör som hänger i trädet. Bären är grenar från ett prydnadsträd tror jag och till vänster rosor mm istuckna i oasis i långa vaser.
Bilden nedan till vänster: Detta höll vi på med inför besökarna bl a: Dekorerade en spaljé gjord av Parkslide med två oasis i botten. Spaljén till höger var en del av exponeringen.
måndag 7 oktober 2013
Övrigt Elmia Garden
Blomsterbord
Snyggt med täckbark på golvet, stegen och bänkbordet. Här ville man bara sätta sej ner och mysa.
Älskar den här blomman. När vi kom tillbaka till skolan upptäckte jag att den fanns ju på skolan bland veckans snittblommor, men eftersom det bara var lärlingarna som höll på med dom så lärde jag mej inte vad den heter. Britt har talat om för mej två gånger vad den heter men....Det går in och lika fort ut ...Några veckor senare: Nu har det fastnat: Montbretia heter den ljuvliga uppenbarelsen...
Snyggt uppställt. Ska köpa mej en Buddhafigur men lite mindre än den som syns. Om jag får tag på nån hos nån återförsäljare.
lördag 5 oktober 2013
Elmia Garden Grand Prix, Brudsmycke/bukett
Eftersom jag inte fick några bra bilder på färdiga brudsmycken eftersom dom lämnades kvar på borden och det var alltid människor, blommor och grejer bakom så valde jag att lägga in bilder på lite teknikdetaljer istället.
110 min hade de tävlande på sej att göra ett färdigt brudsmycke/ brudbukett.
Dessa träband har jag inte sett förut men de verkade väldigt användbara.
Elmia Garden Grand Prix, Krans
Har varit på Elmia Garden ons den 2 okt där Elmia Garden Grand Prix avgjordes och hjälp vad det var spännande och intressant att se vilka idéer och tekniker de tävlande hade. En oasis i kransform var vad alla hade att arbeta med och ett stort antal blommor, växter, frukter och prydnadskål. 100 min hade de tävlande på sej att gnugga geniknölarna och producera nåt riktigt bra.
Kransen till höger blev en av mina favoriter. Så jäkla underbar med alla kontraster mellan olika växtslag, färger och former.
Ytterligare två fantasifulla skapelser.
tisdag 1 oktober 2013
Bollarna
Grunden till en av bollarna som ska vara pynt på öppet hus, 4 st oasis ihopsatta med metallnät på en metallstång på plattform.
Varit till kanalen och hämtat mera hallonkvistar, lönnkvistar och lite annat. Passade på att prata lite med kossorna också. De är ju för söta. Ska bli ko i mitt nästa liv för jag längtar efter att bli kolugn...
Här börjar den ena bollen bli klar. Ja båda egentligen. Saknade dock mina Kaveldun som någon städat bort. Får hämta nya... Vet ej om jag ska peta i några blommor också. Jag får se på torsdag för imorgon går färden till Elmia Garden för teknikstuderande av div tävlingsflorister.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)