lördag 30 november 2013

Ovanlig krans, pinndekoration och min nya farkost.

 Gjorde en liten halmkrans större i halmladan på skolan. Kul.
 Vi fick göra nånting som vi inte skulle ha gjort hemma så jag sprejade Galaxi-blad och även Lärkpinnar  i silver och brons, limmade ihop lite kanelstänger och lindade kransen med barrväxter av två slag. Vi fick ta hem alstren och jag har redan tröttnat på bladen tyvärr. Kanske för att dom antagit en annan form än när dom var färska.
 Denna pinndekoration som också fick följa med hem har jag dock inte tröttnat på.
Så här gullig blev planteringscykeln när jag ljusslingat in den. Den kunde jag inte låta bli att köpa från "min" monter. Till och med min man beundrade den...

Egna exponeringar



 Vi i klassen fick i uppdrag att göra en exponering var av krukväxter och en massa inredningsgrejer av vitt skilda slag. Vi fick varsitt tema också. Jag tycker vi lyckades bra med våra uppgifter....Mariestadstidningen kom och gjorde ett reportage som de skulle ta med i deras adventsbilaga fredagen den 29 dec och det skulle mest handla om hur krukväxterna sköts och det fick vi redogöra för.





Här är Karinas monter med rött, svart och elegant herrgård som tema. Karina själv kom dock inte med på bilden. Hon hade i alla fall vinrödaktiga orkidéer.












Här står Britt och hennes tema var brons och orange, myspys och öppen bras-känsla. Hade Guzmania (Juvelblomma), Koralltuva och Novemberkaktus.





Här är Ida och hennes monter har temat vitt och silver, snö och kyla. Krukväxterna var Julros, vita Orkidéer och Tazetter (Narcisser)



Här har vi Elin som hade Julstjärna, Amaryllis och Ardisia i sin exponering med temat rött och guld.




Anette fick temat country och hade växterna Begonia, Anthurium (Flamingoblomma) och Julstjärna.


Här är min exponering som skulle ha rosa-brunt sött flickrumstema. Mina krukväxter var små Julrosor och Azaleor. Hade bakat pepparkakor som fanns i exponeringen bl a i en burk med lock. Tyvärr blev antalet mindre och mindre för varje dag som gick och det var inte jag som åt upp dom. Så kan det gå... Nästa gång kanske det är GIFT i dom. HAHAHAHAHA.

(skojade lite förstås, klart vi vill ha kvar våra kära gymnasieungdomar. De flesta är faktiskt ganska rara...)





Några detaljbilder från montern. Fågelbordet såldes på fredagen då elever och personal fick handla.




En del av detta såldes bl a.

Krans dekorerad i formallinjär stil.

Med den här dekorationen på kransen lyckades jag enligt vår lärare Maria tydligen pricka in den formallinjära stilen på pricken. Sländan i basen, röda blomman i blickfånget,
med små medel tillräckligt med kontraster och runda formen på kransen är lagom borttrollad. Ja hopp, så fick man då sträcka lite på sej då...

onsdag 20 november 2013

Formallinjär stil

 Experimenterar med den formallinjära stilarten som var svår i början men kul. Ska vara stora kontraster mellan allt man kan tänka sej: stort- smått, blankt- matt, långt- kort, fyrkantigt- runt, krokigt- rakt, mjukt- hårt mm. I övrigt är det "less is more", kors och tvärs och ingen direkt bestämt bukettform som gäller. Vi fick gå loss på blommor och blad och klippa och klistra.


Den sista vi gjorde skulle vara i oasis och till en bestämd människa, människotyp. Min tyckte jag passade till en slalomåkare där det lila snöret är slalombanan med ett träd som står bredvid backen, det vita trasseltyget är snön, den blå oasisen är kylan och den röda blanka med det spretiga fyrverkeriet är priset som åkaren får efter målgången. Hjärtat kan ju symbolisera kärleken till sporten.

Grävning i skogen

 Här är klassen på väg ut i skogen för att gräva en 70 cm djup grop för att ta kort på och mäta de olika jordlagren. Eftersom Mimmi var på Englandsresa fick vi elever göra detta på egen hand. Uj, vad vi grävde och kul hade vi med.



Bilden till höger på gropen visar ca 7 cm matjord, ca 8 cm humuslager eller mår och ca 14cm blekjord som förmodligen varit bredare om vi gått lite längre in i granskogen. (Var lite i gränslandet till lövskog). Under blekjorden kom den orange rostjorden som var ca 30 cm. Sen var vi bara och nafsade lite i grunden som mest bestod av stenar. Vi grävde aldrig ner till berggrunden men skulle varit roligt hur djupt ner den fanns.
Innan vi gick tillbaka fyllde vi igen hålet och la tillbaka torvorna överst.


söndag 17 november 2013

Praktikens andra vecka





 Den andra veckan bjöd på chokladuppackning, planteringar av diverse slag, nivåbuketter, en kurskväll i affären där jag fick visa några deltagare hur man binder kransar och Maria visade lite roliga planteringar, dekorationer, t ex krans med ljushållare i. En dag bar jag kartonger (härligt med motion), en annan dag satte jag i amaryllis i påsar, lindade fler dörrkransar, planterade hjärtan på tråd med höstglöd, lindade mossa runt hyacintlökar och tryckte ner i glas. Blev jättefint. Annars putsade jag blomkylsglas, diskade vaser, flyttade in och ut all uteskyltning, sopade, torkade golv, prismärkte julprylar, och annat som hör butiksjobb till.



Fick en present som avslutning på praktiken med suckulenter och aloe vera i en jättefin skål. Jag bjöd på tårta och vi åt så vi knappt kunde röra oss. Tack Maria och Anette för två intressanta och lärorika toppenveckor.

lördag 9 november 2013

Praktikens första vecka

 Detta är lite av det jag gjorde under första veckan på Blomsterhörnan i Pålsboda:  Band dörrkransar




Gjorde Fars Dags-presenter av Väktaren i tornet och godis från Åre. Sött i dubbel bemärkelse.

Snittade blommor från Hollandsbilen, samma bil som kör till Sötåsen.







                              Planterade i muggar och krukor


Julkänslan har infunnit sej. Dekorerade kransar, prismärkte och ställde upp rustika krukor och muggar.


Hängde upp vita stjärnor

Planterade lite till. 
Sista dagen på första veckan var jag även med Maria till en kyrka inför en begravning och såg hur alla blomsterarrangemang placerades. Blev såå fint...
Detta har varit en kul och inspirerande vecka. Ser fram emot nästa...