fredag 13 december 2013

Separationsångest

 Lärlingarna som började i feb går nu ut. Eftersom det är lucia så bjöd dom på egenkomponerade luciasånger. Härliga människor som man kommer sakna väldigt mycket. Nathalie, Sandra, Carina, Vanja och Sara heter dom och dom bjöd på den här supergulliga tårtan. Lycka till allihop!

Droppformad brudbukett och en rund julinspirerad



Början till min första droppformade brudbukett. Jisses vad mycket suckar det blev och dom rosa kallorna blev lite småstrypta i sina mjuka stjälkar där jag enkelskaftade dom. Svettigt att sätta fast alla långa stjälkar genom att trä igenom tråden genom oasisen och fästa på andra sidan. Men spännande att äntligen få göra den här modellen. Glömde att ta kort på den dekorerade hållaren. Man var ju lite stirrig eftersom dessa ska gå på modevisning. Förutom kallor använde jag mej av Prärieklocka, Brudslöja, Harört, Läderbräken, "minipoppel" och det burriga gröna vet jag ej vad det heter men himmel vad bra det täckte oasisen.
Färdig och helt slut som människa. Skämt åsido. Det är ju tur att man återhämtar sej på rasterna. Sov gott i bilen hemåt.
 Samma brudbukett

 Julig brudbukett med gräsdekoration på handtaget. Orange Freesia, cremefärgad ros i mitten och krämfärgade kvistrosor runtikring. Även tre arabiska stjärnlökar petade jag i och lite julkulor och två bollar av spoltråd bl a. En i buketten och en fastsatt nere i gräset där jag även fäste några nålar. Försökte få Freesiaknopparna att peka i samma riktning runtom i buketten. Några julkulor hade redan nejlikatråd fastsatt på sej så dom stack jag bara ner. Till dom andra använde jag mej av cannapinnar.
 Samma
Samma igen.

Brudbuketter och kransar


Vecka 50 bjöd på genomgång med Mimmi om olika växtsjukdomar och skadedjur. Att det fanns så mycket hade jag inte en blek om. Dessutom pratade vi om vad som händer med växten om den får brist på olika näringsämnen så nu har vi papper att titta på inför framtiden om det uppstår problem med växterna.
Sen blev det brudbuketter och lite julgruppsplanteringar och kransbindningar. Rosor och prärieklocka i denna runda.


Samma bukett. Dessa brudbuketter som vi gör nu ska ju vara med på en modevisning som några gymnasieelever ska genomföra. Så man vill ju att det ska bli bra trots att vi är noviser på detta.



En liten hjärtkrans som är bunden på en stomme av floratejpad grå skafttråd. Enbart buxbom.


En större krans med buxbom och tall, också på grå skafttråd.

onsdag 11 december 2013

Lavar

Britt-Marie plockade pinnar innan snön kom och vi försökte lära oss vilka lavar som var vilka. Vi pratade om att lavar inte tål föroreningar, olika sorter mer eller mindre. I svenska städer finns de tåligaste, skorplavarna som ser ut som grå sprayfärg på grenar men som t ex i Sötåsenskogen, där växer det mängder av sorter. Där är alltså luften bra. I och runt ikring utländska väldigt förorenade städer växer inga lavar.
En lav består av en svamp och en grönalg som lever i symbios med varann, dvs de är helt beroende av varann. Lavar växer på träd, stenar eller på marken. Britt-Marie berättade också om fattigbark och rikbark. Barrträd och björk och ek har fattigbark, har lågt pH-värde och där trivs t ex olika sorters bladlavar, men även t ex skägglav. Ädellövträd, dvs alla svenska lövträd förutom björk och ek har rikbark med högt pH-värde och där bor t ex kyrkogårdslav, skrynkellav och vägglav. 

 En pinne med olika sortes bladlavar och jag går bet på att försöka reda ut vilka bladlavar det rör sej om men det kan vara t ex näverlav, skrynkellav och blåslav. En del lavar kan ändra sej lite om det är blötväder också.
 Det här är i alla fall en vägglav med den karakteristiskt gula färgen.

Vi fick kolla i mikroskop också och fick denna bild på en bladlav som ser ut att ha ben.

måndag 9 december 2013

Äntligen snö och äntligen brudbuketter

 Rund brudbukett i oasis med lady 1-hållare. Den raka varianten alltså.
 Samma brudbukett. Denna gjordes i en rasande fart för vi skulle hinna ta hem den på fredagseftermiddagen.


Härlig blåsväderbild!
Dessa 3 och jag var de enda som var på skolan denna fredag av floristeleverna. Stormen hade ställt till det för en del. Floristlärlingarna de tidiga skulle ha varit ner till Jönköping men det ställdes in pga av ovädret.


Kolla in fönstren på bilden nedan. Lite svårt att se ut förutom där jag skrapat fram ett hjärta som syns mellan hyllplanen. Skit att det ska bli plusgrader nu.

Begravningsdekorationer

 Rosa rosor, rosa Prärieklockor och blå Trädgårdsriddarsporre och div grönt. Hög begravningsdekoration i trekantssnitt, men missade genomgången så fattade inte att de höga blommorna skulle vara parallellt istuckna utan de blev radiella. Hann inte göra om den.
Rund begravningsdekoration som blev lite hög.
Här är nästa försök på den runda och den blev lägre och bättre.
Nr 2 igen.

Födelsedagsfika

Sara bjöd på världens goaste kaka för hon fyllde nämligen år, så här sitter vi församlade allihop med tända ljus och girlang på borden. Yammi yammi...

lördag 30 november 2013

Ovanlig krans, pinndekoration och min nya farkost.

 Gjorde en liten halmkrans större i halmladan på skolan. Kul.
 Vi fick göra nånting som vi inte skulle ha gjort hemma så jag sprejade Galaxi-blad och även Lärkpinnar  i silver och brons, limmade ihop lite kanelstänger och lindade kransen med barrväxter av två slag. Vi fick ta hem alstren och jag har redan tröttnat på bladen tyvärr. Kanske för att dom antagit en annan form än när dom var färska.
 Denna pinndekoration som också fick följa med hem har jag dock inte tröttnat på.
Så här gullig blev planteringscykeln när jag ljusslingat in den. Den kunde jag inte låta bli att köpa från "min" monter. Till och med min man beundrade den...

Egna exponeringar



 Vi i klassen fick i uppdrag att göra en exponering var av krukväxter och en massa inredningsgrejer av vitt skilda slag. Vi fick varsitt tema också. Jag tycker vi lyckades bra med våra uppgifter....Mariestadstidningen kom och gjorde ett reportage som de skulle ta med i deras adventsbilaga fredagen den 29 dec och det skulle mest handla om hur krukväxterna sköts och det fick vi redogöra för.





Här är Karinas monter med rött, svart och elegant herrgård som tema. Karina själv kom dock inte med på bilden. Hon hade i alla fall vinrödaktiga orkidéer.












Här står Britt och hennes tema var brons och orange, myspys och öppen bras-känsla. Hade Guzmania (Juvelblomma), Koralltuva och Novemberkaktus.





Här är Ida och hennes monter har temat vitt och silver, snö och kyla. Krukväxterna var Julros, vita Orkidéer och Tazetter (Narcisser)



Här har vi Elin som hade Julstjärna, Amaryllis och Ardisia i sin exponering med temat rött och guld.




Anette fick temat country och hade växterna Begonia, Anthurium (Flamingoblomma) och Julstjärna.


Här är min exponering som skulle ha rosa-brunt sött flickrumstema. Mina krukväxter var små Julrosor och Azaleor. Hade bakat pepparkakor som fanns i exponeringen bl a i en burk med lock. Tyvärr blev antalet mindre och mindre för varje dag som gick och det var inte jag som åt upp dom. Så kan det gå... Nästa gång kanske det är GIFT i dom. HAHAHAHAHA.

(skojade lite förstås, klart vi vill ha kvar våra kära gymnasieungdomar. De flesta är faktiskt ganska rara...)





Några detaljbilder från montern. Fågelbordet såldes på fredagen då elever och personal fick handla.




En del av detta såldes bl a.

Krans dekorerad i formallinjär stil.

Med den här dekorationen på kransen lyckades jag enligt vår lärare Maria tydligen pricka in den formallinjära stilen på pricken. Sländan i basen, röda blomman i blickfånget,
med små medel tillräckligt med kontraster och runda formen på kransen är lagom borttrollad. Ja hopp, så fick man då sträcka lite på sej då...

onsdag 20 november 2013

Formallinjär stil

 Experimenterar med den formallinjära stilarten som var svår i början men kul. Ska vara stora kontraster mellan allt man kan tänka sej: stort- smått, blankt- matt, långt- kort, fyrkantigt- runt, krokigt- rakt, mjukt- hårt mm. I övrigt är det "less is more", kors och tvärs och ingen direkt bestämt bukettform som gäller. Vi fick gå loss på blommor och blad och klippa och klistra.


Den sista vi gjorde skulle vara i oasis och till en bestämd människa, människotyp. Min tyckte jag passade till en slalomåkare där det lila snöret är slalombanan med ett träd som står bredvid backen, det vita trasseltyget är snön, den blå oasisen är kylan och den röda blanka med det spretiga fyrverkeriet är priset som åkaren får efter målgången. Hjärtat kan ju symbolisera kärleken till sporten.

Grävning i skogen

 Här är klassen på väg ut i skogen för att gräva en 70 cm djup grop för att ta kort på och mäta de olika jordlagren. Eftersom Mimmi var på Englandsresa fick vi elever göra detta på egen hand. Uj, vad vi grävde och kul hade vi med.



Bilden till höger på gropen visar ca 7 cm matjord, ca 8 cm humuslager eller mår och ca 14cm blekjord som förmodligen varit bredare om vi gått lite längre in i granskogen. (Var lite i gränslandet till lövskog). Under blekjorden kom den orange rostjorden som var ca 30 cm. Sen var vi bara och nafsade lite i grunden som mest bestod av stenar. Vi grävde aldrig ner till berggrunden men skulle varit roligt hur djupt ner den fanns.
Innan vi gick tillbaka fyllde vi igen hålet och la tillbaka torvorna överst.


söndag 17 november 2013

Praktikens andra vecka





 Den andra veckan bjöd på chokladuppackning, planteringar av diverse slag, nivåbuketter, en kurskväll i affären där jag fick visa några deltagare hur man binder kransar och Maria visade lite roliga planteringar, dekorationer, t ex krans med ljushållare i. En dag bar jag kartonger (härligt med motion), en annan dag satte jag i amaryllis i påsar, lindade fler dörrkransar, planterade hjärtan på tråd med höstglöd, lindade mossa runt hyacintlökar och tryckte ner i glas. Blev jättefint. Annars putsade jag blomkylsglas, diskade vaser, flyttade in och ut all uteskyltning, sopade, torkade golv, prismärkte julprylar, och annat som hör butiksjobb till.



Fick en present som avslutning på praktiken med suckulenter och aloe vera i en jättefin skål. Jag bjöd på tårta och vi åt så vi knappt kunde röra oss. Tack Maria och Anette för två intressanta och lärorika toppenveckor.