Britt-Marie plockade pinnar innan snön kom och vi försökte lära oss vilka lavar som var vilka. Vi pratade om att lavar inte tål föroreningar, olika sorter mer eller mindre. I svenska städer finns de tåligaste, skorplavarna som ser ut som grå sprayfärg på grenar men som t ex i Sötåsenskogen, där växer det mängder av sorter. Där är alltså luften bra. I och runt ikring utländska väldigt förorenade städer växer inga lavar.
En lav består av en svamp och en grönalg som lever i symbios med varann, dvs de är helt beroende av varann. Lavar växer på träd, stenar eller på marken. Britt-Marie berättade också om fattigbark och rikbark. Barrträd och björk och ek har fattigbark, har lågt pH-värde och där trivs t ex olika sorters bladlavar, men även t ex skägglav. Ädellövträd, dvs alla svenska lövträd förutom björk och ek har rikbark med högt pH-värde och där bor t ex kyrkogårdslav, skrynkellav och vägglav.
En pinne med olika sortes bladlavar och jag går bet på att försöka reda ut vilka bladlavar det rör sej om men det kan vara t ex näverlav, skrynkellav och blåslav. En del lavar kan ändra sej lite om det är blötväder också.
Det här är i alla fall en vägglav med den karakteristiskt gula färgen.
Vi fick kolla i mikroskop också och fick denna bild på en bladlav som ser ut att ha ben.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar