Först reder vi ut begreppen jordmån och jordart: JORDART är hur stora partiklarna är i jorden, t ex sanden består av stora partiklar, leran av små. JORDMÅN är hur jorden ser ut, alltså hur de olika skikten på djupet ser ut t ex på åkern och i skogen. Sånt som påverkar jordmånen är vad som växer på platsen, om jorden är bearbetad eller ej, mängden nederbörd och temperaturen. Nedan: En bild på jordmånen i typiskt barrskogsområde. Jordmånen i skogen kallas för podsol och den på åkrarna kallas kulturjordmån
Vi grävde ett hål i skogen i höstas och skikten där bestod av mår/humusjord som är översta lagret och det var ca 5 cm och nästa skikt: blekjorden som var ca 15-20 cm och rostjorden som är den rostfärgade var ca 30 cm och vi grävde oss ner några cm i grunden också som bestod av mycket sten. Under denna finns berggrunden någonstans.
Jordarten SAND är varm, lätt, lättbearbetad och håller ej näringen för vattnet rinner lätt igenom. LERA är kall, tung, svårbearbetad, näringshållande därför att vattnet stannar kvar länge. Jordarter med mellanstora partiklar är mo och mjäla, vars konsistens är som siktat mjöl och florsocker.
Jord som består av sand ska ej blandas med lera och tvärtom för då klumpar bara leran ihop sej och bildar små korn och leran och sanden blandar sej inte, utan då är TORV ett bra alternativ.
PLANTERINGSJORD består till stor andel av torv och den består av
halvt nedbrutna växter som legat i syrefattig miljö (t ex mycket fuktig vitmossa). Torv är bra därför att den håller luft och fukt, är strukturstabil och genomsläpplig. Dock blir det lätt kvävebrist av torv (avhjälps med gödsel eller gräsklipp) och dessutom sänker den pH-värdet om man inte köper en kalkad variant.
De flesta växter trivs strax under eller vid det neutrala PH-VÄRDET som är 7 och blir det lägre (surare) eller högre (mer basiskt) kan inte växten ta åt sej näringen, men barrväxter och rhododendron trivs i mer sur jord där pH-värdet är lägre.
Eftersom de små partiklarna i jorden som kallas för kolloider är minusladdade vill minusladdade näringsämnen som t ex kväve inte gärna stanna kvar i jorden så därför bör man GÖDSLA ofta och lite för att det ska göra nytta.
Ska man bearbeta jorden bör man göra det när jorden är ganska torr, speciellt vad gäller lerjord eftersom den annars blir väldigt kompakt.
För KOMPAKT JORD är ofta ett problem när man ska plantera t ex träd vid nya köpcentrum där många lastbilar och andra tunga fordon kört. Gräver man då inte tillräckligt djupt och verkligen luckrar upp jorden där träden ska stå kan inte rötterna utvecklas ordentligt och trädet blir instabilt och kan helt enkelt blåsa omkull.
Har man problem med växter som står för blött kan man DRÄNERA vilket ger torrare jord, man kan bearbeta jorden tidigare på våren, ger bättre övervintring, bättre rotutveckling eftersom växten söker mer vatten och blir då med tiden mindre torkkänsliga och vattenbehovet minskar.
Negativa konsekvenser av dränering kan vara att näringsämnen lakas ur och att det blir övergödning av vattendrag (när kvävet lakas ur) och det leder till att algerna också växer till vilket leder till att bakterierna ökar som lever av syre och då blir det syrebrist och fiskarna dör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar